Goddag og farvel

Goddag og farvel

Designskolen sagde i dag farvel til Elsebeth Gerner Nielsen og goddag til Lene Tanggaard. Her er min afskeds- og velkomst tale.

Kære Elsebeth og Kære Lene

Det er jo en ren happy hour, at vi har to så stærke, seje, skønne rektorer lige her på scenen i dag. Det er to kapaciteter ud over det sædvanlige.

Elsebeth, der i dag siger farvel og i den grad har sat et markant aftryk på hvad Dansk Design er i dag og Lene, der i den grad er klar til at kaste sig ind i kampen for at Design også i fremtiden får den plads den fortjener og i fremtiden kan vise, at det er den vigtigste værktøjskasse til at skabe de forandringer i vores samfund og i vores verden.

Kære Lene

Da vi i bestyrelsen drøftede profilen for en kommende rektor, kom der mange ønsker på bordet. Det skulle være en profil, der havde dybt kendskab til universitets- og undervisningsverdenen – en der kunne vade ind i ministerkontorer og styrelse med noget at ha det i. Det skulle være en profil, der kunne tænke kommercielt, forretningsorienteret og som kunne fortsætte og skabe flere partnerskaber med offentlige insitutioner og erhvervslivet og sikre midler til forskning og udvikling. Det skulle være en profil med ledelseserfaring og stærkt netværk. Det skulle være en profil, der ikke nødvendigvis var designer – men gerne en der havde beskæftiget sig med kreativitet eller designrelateret virksomhed. Og så skulle det også gerne være en sympatisk, positiv, energibundt, der havde et kæmpe drive og lyst til at gribe bolden, udfordringerne…

Ja, listen var rigtig rigtig lang og ønskerne var mange.

Faktisk så lang, at en fra bestyrelsen sagde: Det er jo en enhjørning vi søger her. Men man skal aldrig gå ned på ambitioner og intet mindre end det bedste er jo godt nok til denne skole…

Dit navn var det der stod allerøverst på ønskelisten – og da jeg ringende op og spurgte om du ville drikke en kop kaffe, så var det med en lille smule ærefrygt. Gad vide om du ville slippe alt det spændende du havde gang i for at blive rektor her på skolen? Men du var klar til kaffe.

Vi havde et rigtig spændende kompetent ansøgerfelt – men du var klart den bedste med flere længder. Og Lene du er nok det tætteste vi kommer på at finde en enhjørning.

Og jeg har googlet hvad en enhjørning egentlig er; Det er et fabeldyr, der regnes for at være et venligt, stolt, klogt og nysgerrig dyr, der sjældent lader sig finde.

Enhjørningens horn i panden symboliserer styrke og handlekraft.

Der står også at enhjørninger ikke findes. Men det passer ikke. Din profil passede til alle vores mange ønsker og oveni det er du et ualmindelig skønt menneske, der ikke tager dig selv for højtidelig og så sætter du en ære i at få talenter udviklet og få dem frem i lyset.

Du står for samarbejde – både internt og med partnerskaber – og det har vi brug for.

Du har ikke direkte arbejdet med design – men i rigtig meget af det du har beskæftiget dig med omkring kreativitet, læring, opfindsomhed – så er der rigtig mange sammenfald og synergier med design.

Du brænder for at vi kan kombinere håndens arbejde og det gode håndværk med viden. Du har en kæphest omkring mesterlære – og derfor er det jo også helt naturligt at du har fået et par måneder her på skolen til at gå i mesterlære som rektor.

Til din samtale sagde du at en af dine visioner var at gøre design mere demokratisk – altså at mange mange flere ser det som helt naturligt at ansætte en designer. Der er et kæmpe potentiale og vi har så mange dygtige designere. Det er et vigtigt arbejde der venter forude.

Vi glæder os rigtig meget til, at du for alvor trækker i arbejdstøjet.

Kære Elsebeth.

Jeg har haft fornøjelsen af at arbejde tæt sammen med dig som formand for bestyrelsen her på designskolen. Og da jeg var ved at forberede denne tale, så var listen lang over alt det du har gjort for skolen i de 12 år du har været rektor her på skolen.

Man siger tit at Designskolen er et fyrtårn i Kolding – men det er du som person også. Og fakta er også at hvis du ikke havde været her, så havde der ganske enkelt ikke været en skole her i dag.

Hele undervisningssektoren har ændret sig markant i de sidste 12 år med nye strukturer, krav og det har haft store konsekvenser her på skolen. Du har forvandlet skolen fra at være en kunsthåndværkerskole til at være verdens måske mindste – men dog helt sikkert sejeste universitet. Det er en proces, man man hverken kommer sovende eller uskrammet igennem.

Du har i den grad været med til at sætte dit præg på hvordan Design kan være med til at forandre verden – du har sat det på dagsordnen og du har sat dagordenen. Du har været med til at design i dag er en del af Kolding Kommunes vision: Sammen designer vi livet!

Du har sat bæredygtighed på dagsordenen før andre havde opdaget det ord fandtes og med kandidatuddannelsen Design for Planet, har du været med til at bane vejen for at design vil rykke verden. Du er optaget af mennesker og fællessskaber – at vi skal sikre at alle er med. Design for People er netop en af dine mærkesager. Du har været med til at skabe verdens første kandidatuddannelse i Design for Play.

Du har sat nye standarder for hvordan skolen arbejder sammen med både offentlige og private aktører i stærke langvarige partnerskaber – til gavn for både de studerende, virksomhederne og skolen. Det gør skolen til et helt unikt sted at studere – fordi du både får viden, værktøjer og virkelighed med i designrygsækken.

Du har i den grad tæft for det politiske – din næse kan lugte når der er noget i gærde på borgen før det sker, du ved hvordan man får ministeren i tale og du er ikke bange for lige at forklare råt for usødet hvordan verden hænger sammen og styrelsen som bukker du ikke for – men giver kamp til stregen.

Du har knoklet, kæmpet for denne skole som var et af dine egne børn. Du er altid i arbejdstøjet og mail få mail fra dig hele døgnet. Du sover med støvlerne på og man skal stå tidlig op for at nå din arbejdskapacitet til støvlekanten.

Du er visionær, ambitiøs, kompromisløs og møghamrende stædig. Det giver naturligvis nogle knubs og blå mærker på vejen – men det er lige præcis det fighterinstinkt, der gør at du har gjort skolen til det den er i dag – og da vi i foråret fik Designrådets ærespris som en hyldest for lang og tro tjeneste for designs virke, anvendelse og udbredelse – så er prisen i høj grad en anerkendelse af din indsats.

Ja, jeg ved godt at du vil sige “det er jo hele holdet” – og det er det også. Men Elsebeth du er en ener og du har gjort en kæmpe stor og fuldstændig uvurderlig indsats for skolen.

Elsebeth, du er mere mand end de fleste mænd, du har albuer som er klar til at komme helt frem i front, du har argumenter … og du løber aldrig tør for flere, du har en kampgejst ud over det sædvanlige… og så er du faktisk blød inde bag. Du er omsorgsfuld, du er altid klar til en snak – og har altid bud på løsninger og så sætter du ikke dig selv forrest – selvom der nok er mange der tror det.

Når du går forrest, så er det for skolen skyld, for sagen – ikke din egen. Og du var faktisk heller ikke vild med tanken om at vi skulle holde en farvelfest her i dag. Du kaster dig ind i kampe, der vil få de fleste til at trække sig – og du kommer altid ud med noget. Du er en benhård og stædig forhandler – og du får altid noget med ud fra en forhandling uanset de umulige odds.

Jeg har kæmpe respekt for dig – både som rektor og som menneske.
Jeg har tænkt rigtig meget over, at hvis du var et dyr – hvilket dyr var du så? Nogen vil måske vælge et rovdyr af en slags… Men jeg tror faktisk du er en kamelæon. En kamelæon er kendt for at skifte farve. Mange tror at det er for at den gemmer sig og går i et med omgivelserne. Men det er ikke korrekt. En kamæleon skifter farve for at vise at den er klar til kamp eller vise sine følelser. Og du går heller ikke i ét med omgivelserne – men få som dig du formår at indtage et rum, et podie eller en forhandling med signaler om at du er klar til kamp – uanset om det er en kamp for klimaet, kampen for at få flere med i vores samfund eller få kreativiteten til at gro. Så skolens linjer: Design for planet, design for PEOPLE og design for planet er lige så meget dit DNA som det er skolens.

Jeg har derfor også medbragt en lille gave til dig i dag. Du elsker smykker – og bruger dem aktivt som blikfang og værktøj til dialog og de er dit våben – og du har gennem tiden båret de sejeste, vildeste smykker – som kun du kan bære. Det er derfor også med lidt ærefrygt, at jeg selv har designet nogle smykker til dig til din videre færd.

De er skabt af billige plastikperler vi kender fra børnehavens perleplader – det symboliserer Design for PLAY som du har sat i søen fordi vi mangler kreativitet til at løse samfundets udfordringer. Du kan mixe og matche og lege videre med dem…

De symboliserer Design for PLANET, ikke fordi plastik perlerne er specielt økologiske eller noget – men fordi bæredygtighed også kan være at købe noget der holder i længden og disse er nærmest uforgængelige og skulle kunne holde omkring 4-500 år før de forgår.

De symboliserer Design for PEOPLE. People er her de studerende, du har være med til at få ud i verden som rektor. Der er 10 små perle for hver af de studerende du har haft igennem. Det bliver omkring 13.000 perler.

— overrækkelse —-

Lene, du får også en velkomst gave. Det er også en halskæde. Den er helt transparent og ren – der skal nemlig være plads til at du kan forme skolen og sætte fremtiden. Dog med små nister af fortiden med.

Elsebeth har godt nok så sent som i går aftes sendt en 6 siders to-do-liste – og der er heldigvis meget, der er i rigtig god gænge. Men du denne her skal minde dig om at “plejer” kun er “plejer” til vi ikke “plejer” det mere. Som enhjørning er jeg helt sikker på at du nok skal kaste dit eget magiske tryllestøv over skolen.

Og med disse ord, så vil jeg bede jer alle op og give disse fantastiske rektorer et bragende, stående bifald som farvel og goddag hilsen.