Kloge hænder er ikke plan B

Kloge hænder er ikke plan B

Vi svigter børn og unge med kloge hænder.
25% af børnene i 8 klasse erklæres “ikke uddannelsesparate” og særligt drenge har udfordringer med at “passe ind” i skolen.

Vi bliver nødt til at sikre, at de mange med kloge hænder får fingrene i praktiske fag langt tidligere, langt mere og at det ikke er en plan-b.

Her er 5 konkrete bud:

1. Tonede linjer. Alle skoler bør have erhvervsfaglige linjer, hvor eleverne kommer til at snuse og prøve forskellige fag og Hansenberg, erhvervslivet og Ungdomsskolen kan skabe Danmarks sejeste valgfagsudbud.

2. Mere erhvervssamarbejde. Adoptionsklasser, projektforløb, praktiske Challenge, lokale DM i skills konkurrencer. Erhvervslivet er parat – og de venter bare på skolerne kommer.

3. Understøttende undervisning med praktisk fokus. Byt lange skoledage og lektiecafé ud med praktik og minimesterlære.

4. Nye rollemodeller. Mor, lærerne og studievejledere ikke nødvendigvis de bedste rådgivere. Vi skal have flere rollemodeller med hænderne skruet ordentlig på og det erhvervsfaglige skal boostes i vejledningen.

5. Tænk på tværs af skolerne. Så kan vi sagtens skabe praktiske værktøjer, veje og viden om hvordan vi får det til at spille. Dét er læring for livet og som skolepolitikken så fint siger “sammen om læring”

Vi skal smøge ærmerne op og sætte igang – det er dét som praktikere kan.